Anneye Dair

26 Nisan 2012 Perşembe

Ne Turkceyi ne de Ingilizceyi duzgun konusamayanlar

Bu tipler kafasi karismis tiplerdir. Ingilizcenin konusuldugu ulkelerde yasayip Turklerle de yabancilar kadar muhatap ola ola bir Turkce bir ingilizce konusmaktan belirli ingilizce kelimeleri Turkce cumlelerinin icine yerlestirip konusurlar. Amac havali gorunmek degildir. Bilmediginden veya oylesi daha kolay gelir.

Ben mi? evet ben de onlardan biriyim :)(: burda dogup buyuyenler gibi degiliz biz sonradan gelmeler :) Burda dogan buyuyenler okula burda gittigi icin ya duz guzel bir ingilizce aksanla ya da bolgesel aksanlar kullanip havalidirlar ama Turkceleride bir o kadar almanci :)) Hem onlarin sizin kadar zor bir adaptasyon sorunu yoktur belkide size oyle gelir. Herneyse benim uzmanlik alanim sonradan gelmeler :))

Ilk geldiginde otobus almak diye bir ifade duyarsin otobuse binmek yerine kullanilan o ne be dersin, take a bus dan yola cikmislardir. Sonra "delivery" denir hep eve servis yerine, Eve delivery yapiyor musunuz diye bir Turk saticiya sorarsaniz gayet dogal cevap verir hatta bu Euro tarzi kanallarda yapilan reklamlarda bile eve delivery yapilir lafi kullanilabilir. Icerden yadirgamasizsiniz disardan bakinca ne sacma oldugunu kavrarsiniz.

Bir de Turk marketine giderseniz sorulariniz daha da gariplesir "free range egg kalmadi mi?","semi skimmed milkler nerde acaba" falanlar filanlar.


O kadar cok ifade var ki icice kullandigimiz "top up yapmak", "appointment yapmak" gibi. Turkiye ye gittiginizde dikkat etmeniz gerekir bir yerlesti mi lugatiniza "pineapple" demek kirk yil dusunursunuz akliniza ananas oldugu gelmez. Sonra derler ki ingilizce konusa konusa turkceyi unutmus. Bilmezler siz beyne onu her iki dilde de oyle kodlamissiniz sorun orda. O yuzden boyle seylerle maruz kalmamak icin fazla hassasiyetle kullanirim Turkiye de nasil konustuguma.

Sonra bir kitap okursunuz Oktay Sinanoglunun "bye bye Turkce" diye universiteye bile evrenkent demeye baslarsiniz. Iyice allak pullak olursunuz. Sahi  ortasi yok mu bunun :))




Bu yazinin sizde biraktigi etkilerinden kurtulmak icin tavsiye edilen sarki asagida belirtilmistir :))








Hiç yorum yok: