Anneye Dair

24 Nisan 2012 Salı

Sekerpare-Yapamam dedim yaptim, oldu :))

Istahi kabarik biriyle yasiyorsaniz her turlu yiyecegi yapmaya karsi hazirlikli olmalisiniz.  Canim sekerpare istedi deyipte ardarda surekli tekrarlarsa kacis yolunuz yoktur :) Sikayetci miyim, hayir hatta cok mutlu oluyorum sonuclardan. Sinirlarimi zorlamis oluyorum. Serbetli tatlilari yapmaya karsi biraz mesafeliyim acikcasi. Basarisiz olacagimdan korkuyordum. Bir de tereyagi olayindan hoslanmadigim icin tatlilarin icinde tereyagi varsa direk pas geciyordum. Ama israrlara dayanamayip tamam deyip kollari sivadim. Margarinin miktarini azaltip kalan kismi icin sivi yag kullandim. Bir nebze daha hafif oluyor ama neticede serbetli tatli. Yinede nam nam nam nam nam nam gomduk :))

Acikcasi internette bir iki tane tarif vardi ben de kendim yeni bir tarif harmanladim.  Fotograf cok iddiali degil ama tadi daha once yedigim sekerparelerden farkli degildi gayet lezzetliydi.

MALZEMELER

Yarim pakete yakin margarin
1 cay bardagi sivi yag
1 su bardagi irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yumurta
3,5 - 4 su bardagi un
findik, fistik veya badem tepesi icin

SURUB ICIN

3 su bardagi toz seker
4 su bardagi su
1 limon suyu


HAZIRLANISI

Oda sicakliginda yumusamis margarin ve siviyagi ve un haric butun icindekiler konulur un azar azar eklenerek karistirilir. yumusak kulak memesi kivami diye tabir edilen (civik olmayan ele yapismayan rahat yogurulabilen hamur) kivama gelene kadar yogurulur. Parcalar ceviz buyuklugunde koparilip yuvarlak kivama getirilip yagli kagit serili tepsilere dizilir ve uzerine findik, fistik veya badem dizilir. Yaklasik 10-15 dakika   dinlendirildikten sonra 160 firinda onceden isitilmis firinda yarim saat civarinda pisirilir.

sonrasinda serbet in sekeri ve suyu konulup kaynadiktan sonra limon suyu eklenip 10 dakika daha kaynatilir.

Sicak sekerparenin uzerine ilik serbet dokulur ve bir kac saat beklendikten sonra yemeye hazir hale gelir.

Haftaya gene yapmayi dusunuyorum daha guzel olursa o onun fotolarini paylasirim. Afiyet olsuunnn.

2 yorum:

Missbone dedi ki...

Şu an da kendimi bi garip hissettim.:D Sanırım ben hiç ev yapımı şekerpare yemedim.Oo
Dışarıdan aldığımız hazır pişmişlerin içine şerbet döktük hep ve taş çatlasa 1,2 tane yiyebildim. Acaip kesiyor insanı...

Tarifi not edeyim de, ev yapımı olanın tadına bakayım.:)

Şapkalı şubadap dedi ki...

Annemin bir lafi var, yokluk insana neler yaptiriyor :D Londra da arada hazir sekerpare bul, buldugunun da fii tarihinden kalip kalmadigini kontrol et derken bir deneyim bakalim fasli inanki daha az yorucu oluyor. Bu tarifle iki tepsi sekerpare oldu, biz kesilmedik hic iki kisi gomduk gitti, tek seferde degil ama 1,5 gunde bitirdik isini:)